MUSTAFA KEMAL ATATÜRK
&
HUKUK
yer, İstanbul Üniversitesi Hukuk fakültesi
ilke, Atatürk devrimlerinin önemli ve kurucu bölümünü Türk Hukuk devrimi oluşturmaktadır. Türk Hukuk Devrimi, niteliği gereği, diğer devrimlerin yapılabilmesi ve yapılan devrimlerin korunmasını sağlaması açısından gerçekleştirilen devrimler arasında farklı bir yere sahiptir. Atatürk’ün gerçekleştirdiği hukuk devriminde, hukuk, bütün sosyal değişme hareketlerinin güvencesi, teminatı olarak kullanılmıştır.
söz, ''Milletlerin yargı hakkı bağımsızlıklarının birinci şartıdır. Adalet kuvveti bağımsız olmayan bir milletin devlet olarak varlığı kabul olunamaz.''
M.Kemal Atatürk
yer, Ankara Hukuk Fakültesi (1925)
ilke, Atatürk hukukta gerçekten bir devrim istemekte eski hukukun dayanakları ve ilkeleri itibariyle bir kenara bırakılmasını ve yepyeni esaslara dayalı yeni bir hukuk sistemine geçilmesini amaçlamaktadır. Çağdaş medeniyet seviyesine ulaşmayı amaç edinen Türk milletinin ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak hukuk kurallarıyla sosyal ve ekonomik hayatın düzenlenmesinin kabul edilmesi mümkün olmadığı gibi, bu hukukun uygulayıcıları olan hukukçuların da sahip oldukları zihniyet itibariyle Türk milletine öncü olmaları mümkün değildi. Bu nedenledir ki, özel ve kamu hukuku alanında titiz araştırmalar neticesinde, o günün en iyi kanunları tercüme edilerek hukukumuzdaki yerlerini almaları benimsendi.
söz, Bugünkü hukuk çalışmalarımızın gerekçelerini böylece açıklamış olduğumu umuyorum. Büsbütün yeni yasalar düzenleyerek eski hukuk ilkelerini temelinden kazımaya girişiyoruz. Yeni hukuk ilkeleriyle, alfabesinden okumaya başlayarak bir yeni hukuk kuşağı yetiştirmek için okulu açıyoruz. Bütün bu işlerde dayandığımız, ulusumuzun üstün yeteneği ve kesin isteğidir. Bu girişimlerde arkadaşlarımız, yeni hukuku bizimle birlikte anladığım nitelikte anlamış olan seçkin hukuk bilginlerimizdir. Yeni hukuk ilkeleri genel yaşayışımızda başarılı uygulamalarla etkisini gösterene kadar geçecek zamanı, devrimin yorulmaz ve yıpranmaz gücü kısaltacak ve zararsız kılacaktır.
M.Kemal Atatürk
yer, T.B.M.M (743 sayılı Türk Medeni Kanunu Kabulü)17 Şubat 1926
ilke, 743 sayılı Türk Medeni Kanunu Atatürk'ün muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkma hedefi doğrultusunda büyük bir cesaret ve kararlılıkla yapılmıştır. Bu kanunla Türk milletine o dönemin en ileri ülkelerinin vatandaşlarına verdiği hak ve özgürlükleri vermek amaçlanmıştır.743 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun kabul edilmesi ile evlilikte tek eşlilik, mirasta kadın erkek eşitliği, boşanmada eşit haklar, kadınlara istediği mesleği girme hakkı verilmesine yönelik yasal düzenlemeler ile kadın erkek eşitliğinin sağlaması için çığır açılmış, kadınların üretime ve sosyal yaşama katılmasının önü açılmıştır.
söz, Medeni Hukukta aile hukukunda takip edeceğimiz yol medeniyet yolu olacaktır. Hukuk işlerini oluruna bırakmak ve hurafelere bağlılık milletlerin uyanmalarını engelleyen en ağır kâbustur. Türk milleti üzerinde kâbus bulunduramaz.
M.Kemal Atatürk
yer, T.B.M.M. (Türk Ceza Kanunu Kabulü ) 1 Mart 1926
ilke, Bu kanunla kanunsuz suç ve ceza olmaz ilkesi tam anlamıyla ceza hukukundaki yerini alırken eski sistemde mevcut olan ve modern hukuk anlayışıyla bağdaşmayan bazı cezalar da kaldırılmıştır.
söz, hukuk bir insan topluluğunun ortak yaşam kurallarıdır. İnsan hayatında her şey gibi hukuk da daima, derece derece değişime uğramaktadır. Hukukun bu ağır değişiminden başka bir de kısıtlı bir süre içinde hızlı değişimi görülür.Bu gibi, hızlı ve derin hukuki değişimler daima, milletlerin büyük tarihsel değişim devirlerinde meydana geliyor.Bu devirlerde eski hukuk yerine yeni yaşam kuralları, yeni hukuk
geçiyor. Bir milletin ruhunda, hayata bakışın, değişimi ne derecede esaslı ve derin ise, o milletin hukukunun değişmesi de o oranda ciddi ve kapsamlı olur.
M.Kemal Atatürk
yer, günümüz ve geleceğimiz
ilke, Atatürk'ün akılcılığı ve kararlılığıyla oluşturduğu yol
ve son söz, Atamızın elinin değdiği her alanda olduğu gibi hukukumuza verdiği önem bizlerin bu yolda devam etme azmini her daim pekiştiren, umutsuzluğa düştüğümüz anlarda hangi şartlarda bize bu olanakları sunduğunu hatırlama suretiyle en karanlık anların aydınlığa dönmeye en yaklaştığımız an olduğunu bizlere gösterdiği için,
biz Özkurt Hukuk Bürosu olarak Mustafa Kemal Atatürk'ü saygı, minnet ve özlemle anıyoruz.