Ülkemizin en gözde mesleklerinin başında olan ve birçok gencin hayalini süsleyen avukatlık mesleğinin geldiği konum bir hayli üzüntü vericidir. Mesleğin bu duruma gelmesinin elbette ki tek bir nedeni yoktur. Birçok problem ve ülkemizin adaletle olan sınavının her geçen gün kötüleşmesi, mesleğin içinde olanlar başta olmak üzere, bu mesleği yapmak isteyen birçok gencin de aklında soru işareti oluşturmaktadır. Çözüm adına birçok probleme değinmek gerekmekte olup bunlara her bir makalemizde ayrı ayrı değineceğiz.
Öncelikle bu makalemizde değineceğimiz konu ise hali hazırda her geçen gün avukat sayısının hızlı artışı ve buna karşılık her mesleğe giren kişinin bu mesleği severek ve isteyerek yapması için gerekli dosya sayısına yıllar içinde dahi ulaşamamasıdır. Haliyle bu kadar rekabetin yoğun ve birçok tecrübeli avukatın daha güvenilir olarak görüldüğü sistemin içerisinde, Cmk gibi ek gelirler yeni mesleğe atılan genç avukatlar için oldukça önemli bir gelir kaynağı olmaktadır. Ancak her geçen gün artan mezun sayısının aksine avukatların cebine giren miktar aynı oranda artmamaktadır. Kamu görevi mahiyetinde olan Cmk ücretlerine asgari ücret tarifesinde belirlenen ücretin oldukça altında bir tutar değer görülmüş ve devlete yardımcı olan ve işleyişi sağlamanın önemli bir mekanizması olan savunma merciine gerekli önem gösterilmemiştir. Yeni yıl ile birlikte yapılan %122 zam, hali hazırda oldukça düşük olan ücret politikasının düzelmesine katkıda bulunmamıştır. Kamu görevi sebebiyle devletin işleyişine ve kurumlarının hukuki açıdan prosedürlerini yerine getirmesine katkıda bulunan avukatlardan, bu görev dahilinde halen %18 KDV (18 yaş altı kişilere sağlanan hukuki yardım için %8) kesilmektedir. Devletin başta gelir vergisi olmak üzere aldığı birçok verginin yanında, kamu görevi mahiyetinde sayılan Cmk görevlendirmeleri için dahi verdiği ücreti vergilendirmesi hiçbir mantıki kaideye uygun düşmemektedir. Dolayısıyla bu tezatlığın başta kaldırılması ve kamu görevi mahiyetinde olan Cmk görevlendirmelerinin de asgari ücret tarifesi üzerinden değerlendirilmesi elzem ve en doğru yol olacaktır.
Bu düşüncemiz dahilinde Diyarbakır Barosu'nun ''2023 CMK Ücret Tarifesi aleyhine'' Danıştay'a açmış olduğu dava ile hukuki zeminde her türlü hak arayışına girilerek yapılan zamma asgari ücret politikasında değerlendirilmemesinden kaynaklı karşı çıkılmalı ve bu mesleğe gönül veren her birey ve başta genç meslektaşlarımıza mesleği sevdirme ve emeklerinin karşılığını alma imkanı sağlanmalıdır. Ülkemizi terk etme yolunu düşünmeyen ve bu ülkeye kazandıracağı aydın düşüncelerine ihtiyaç duyulan başta genç meslektaşlarımız için biz en yüksek sesle ve kararlılıkla bu düşüncelerimizi vurgulamak ve toplumun her kesiminin saygınlığının korunmasına destek olacağımızı belirtmek isteriz.
Comments